“Dziś kalorii nie liczymy”.
Z okazji Ogólnopolskiego Tygodnia Szczęścia w Szkole obchodzimy Dzień Czekolady. Co czekolada ma wspólnego ze szczęściem? Czekolada, oprócz tego, że jest pyszna, może również mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. Nie można oczywiście zapominać o wyraźniej poprawie nastroju po zjedzeniu czekolady. Jej smak i aromat znany jest od wieków, dostarcza nam witamin, żelaza, magnezu a przede wszystkim niebiańskiej przyjemności, której nie mogą oprzeć się nawet dorośli. Co prawda, specjalnym napojem czekoladowym rozkoszowali się już Majowie i Aztekowie, ale ziarna kakaowca dopiero w XV wieku przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb z jednej ze swoich wypraw. Piątek w naszej szkole był bardzo słodkim i owocowym dniem, szkolny korytarz zamienił się w fontannę czekoladowych przyjemności. Uczniowie naszej szkoły w tym dniu mieli możliwość skosztowania owoców zanurzonych w przepysznej czekoladzie.